Pārlekt uz galveno saturu

Valdemārs Dambekalns: Prāts jākustina visu darba dzīvi!

Attēla autors: No personīgā arhīva

Tā saruna aizsākas ar Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) „Vide un ūdenssaimniecība” neklātienes trešā kursa studentu Valdemāru Dambekalnu, kurš Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) studē jau otro reizi. Pirms 25 gadiem LLU iegūta zooinženiera izglītība. Lielbritānijā apgūtas liellopu selekcijas nianses, vēl pēc tam studējis ekonomistos Latvijas universitātē, kā arī paspēts apgūt jurista profesiju. Šobrīd viņš augstskolā studē jau piekto reizi un atzīst, ka mūsdienu cilvēka darba mūžs ir aptuveni piecdesmit darba gadus, tāpēc ar vienu augstāko izglītību ir par maz. Tik ilgā laikā mainās profesijas un to saturs. Ja vēlies būt aktīvs un konkurētspējīgi pelnīt visu darba dzīvi, tad jāmācās ir nepārtraukti un jākustina pelēkās šūnas. 

Valdemārs ikdienā saimnieko Vidzemes pusē, Dzērbenē, viņa pārraudzībā ir zemnieku saimniecība, kura audzē gaļas lopus  (interesanti, ka tajā top arī sportiski auto), kur ik dienu jādomā par operatīvo un stratēģisko vadību. Paralēli lauksaimniecībai, Valdemāra zemnieku saimniecība sniedz meliorācijas pakalpojumus citiem lauksaimniekiem visā Latvijā. 


Zināšanas, kuras jau no pirmā kursa apgūstu “Vide un ūdenssaimniecība” studiju programmā, ļauj man būt zinošākam, sakarības redzošam un tamdēļ konkurētspējīgākam pret pārējiem.” Tā Valdemārs atzīst sarunas laikā.


Studijām programmā gan pieteicies, jo saimniecības darbinieki, pēc Smiltenes tehnikuma beigšanas bija izteikuši vēlmi mācīties LLU, un lai programma būtu nokomplektēta, pietrūcis viena studenta. Tā kā Valdemārs ir pārliecināts, ka prāts ir jākustina un jānodarbina nepārtraukti, tad izlēmis pievienoties savējiem. 
Valdemārs uzsver: „Ikviens cilvēks ir slinks, īpaši neklātnieki, ar savām ikdienas rūpēm par bērniem, saimniecību un darbiniekiem. Tādēļ svarīgi, lai izglītības iestāde šajā mācību procesā sniegtu tik nozīmīgās un vērtīgās zināšanas viegli uztveramā veidā. Pašam dzīvē ir daudz citu pienākumu un nav laiks piecus studiju gadus pavadīt vēl pusi no savas dzīves lēnā zinību apguves procesā. Vienīgā iespēja ir, ja pasniedzējs to ir paveicis tavā vietā, pasniedz viegli uztveramā veidā un tev atliek vien kā sūklītim uztvert, pārdomāt, vingrināties pielietot.”


Neklātienes studijas augstskolās Valdemārs saredz kā mūžizglītības formu, tai pašā laikā atzīstot, ka vienlaikus studēt un strādāt nav vienkārši. Laiks, tā vienmēr ir par maz, jo tikai sesija vien aizņem jau vairāk kā 1/6 no studijām.


Matemātika, būvkonstrukcijas, pazemes ūdeņu hidroloģija, hidraulika kā arī tēlotājģeometrija – vien daži no apgūtajiem priekšmetiem, kas ļāvuši krietni pakustināt prātu, kā arī iegūt noderīgas zināšanas. Valdemārs uzskata, ka augstskolā tomēr cilvēks iegūst nesalīdzināmi pamatīgākas zināšanas nekā jebkādos kursos. Tādēļ aicina ikvienu atgriezties augstskolas solā vēl vairākas reizes savā darba dzīvē. Pabeidzot  LLU „Vides un ūdenssaimniecības” programmu, studenti iegūst profesionālo bakalaura grādu vides saimniecībā un vides inženierzinātnē, kā arī vides inženiera kvalifikāciju.


Kā Latvijas Lauksaimniecības universitātes īpašo jeb „x” faktoru, viņš min mājīguma sajūtu un personisko attieksmi – labi iepazīsi savus kursabiedrus, pasniedzējus. Savukārt ja pēc studiju beigšanas paliec lauksaimniecības, mežsaimniecības vai ar tām saistītās nozarēs, tad augstskola kalpo par ļoti labu kontaktu bāzi (jeb kā šobrīd saka tīklošanas vietni), jo vairums lauksaimniecības jomas speciālistu ir mācījušies LLU un savējie savējos atbalsta arī turpmākajā darba dzīvē. Pēc Valdemāra teiktā, tādēļ ir svarīgi studēt arī ārzemēs, jo ārzemju pieredze ļaus iegūt eksporta kontaktus jau daudz plašākā lokā. 


Valdemārs, vērojot mūsdienu jauniešus un arī savus bērnus atzīst, ka daudziem šobrīd pietrūkst krampja – vēlme iet, celties un mācīties, nepadoties pie pirmajām neveiksmēm. Savukārt savai augstskolai viņš novēl mācīties spējīgus un gribošus studentus, kuri nāk studēt ne tikai no vidusskolām, bet īpaši no tehnikumiem. Inženieri ir vajadzīgi visās nozarēs. Un viss nozarē strauji attīstās un mainās, tādēļ arī novēlējums augstskolai- spēt izturēt šo pārbaudījumu, pielāgoties un sagatavot lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un ar to saistītām nozarēm tik nepieciešamos speciālistus ar vides inženiera kvalifikāciju.
 

Pievienots 07/03/2022