Pārlekt uz galveno saturu

Raitis Brencis: “Ja būvniecības nozare patīk un saista, tad noteikti katrs atradīs savu vietu”

Attēla autors: No personīgā arhīva

Raitis Brencis ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) profesors. Viņš uzskata, ka augstākās izglītības iegūšana dod savu skatījumu uz dzīvi, tās risinājumiem un lēmumiem. Runājot par būvniecības studiju programmu, profesors ir pārliecināts: “Studijas nav vieglas, taču, absolvējot šo studiju programmu, paveras plašas darba iespējas.”

“Interese par būvniecības procesiem man radās vidusskolas laikā. Tad gan vēl nezināju, ka ir tāda būvinženiera profesija, domāju, ka to visu dara arhitekts. Drīz pēc tam, kad biju aizdomājies, ka varētu kļūt par arhitektu, sapratu, ka arhitektam ir jāprot zīmēt. Centos uzlabot savas zīmēšanas prasmes, taču sapratu, ka tas nebūs tas, ko vēlos darīt, jo zīmēšana man ne pārāk labi padevās.”

Tad Raitis uzzinājis, ka tāda būvinženiera profesija patiešām pastāv. Gan pamatskolas, gan vidusskolas laikā viņa sekmes tehniskajos priekšmetos bijušas ļoti labas, tādēļ izlēmis iestāties studijās gan Rīgā, gan Jelgavā, jo viņa uzstādījums bijis tāds – par izglītību no savas kabatas viņš nemaksās. Jelgavā ticis budžeta grupā, pirms tam atbraucot uz Atvērto durvju dienām sapratis, ka šī būs pareizā izvēle. Un to viņš tā arī nav nožēlojis.

“No studenta līdz mācībspēkam nonācu plūstoši – jau studiju laikā sāku strādāt industrijā. Uzņēmums, kurā strādāju, bija bāzēts turpat, fakultātē. Studijas beidzās un tad man likās, ka tas mani varētu interesēt. Vienā brīdī ieminējos katedras vadītājai, ka labprāt izmēģinātu strādāt par mācībspēku. Ieguvu bakalaura grādu, tad sekoja maģistra grāds, tad iestājos doktorantūrā. Tad tās iespējas radās arvien plašākas un centos tās arī izmantot,” par savu ceļu atklāj mācībspēks.

Paralēli studiju kursu pasniegšanai profesors darbojas arī praktiski. Viņš uzskata, ka, darbojoties nozarē, ātrāk var saprast, kas nozarē mainās, turklāt lielāku devumu studentiem var dot ar to, ko ikdienā dara, un, tā kā mainījies viņa darbības lauciņš, mainījušies arī studiju kursi. Iesākumā viņš vadījis specialitātes ievadkursus, taču šobrīd pasniedz rasēšanas pamatus un studiju kursus, kas saistīti ar akustiku.

“Jau pirmajā tikšanās reizē studentus brīdinu, ka studijas nebūs vieglas. Trešajā kursā sākas visi specializētie, tehniskie priekšmeti. Taču, pabeidzot būvniecības studiju programmu, absolventi iegūst būvinženiera grādu, un spektrs, kurā viņi var strādāt, ir ļoti plašs – būvlaukumā, projektu vadībā, arī būvvaldē vai pie normatīvajiem aktiem,” tā par studiju programmu izsakās Raitis.

Pievienots 26/07/2021