Pārlekt uz galveno saturu

Valdis Veinbergs: zemes ierīcības un mērniecības studenti “tiek izķerti” uzreiz

Attēla autors: No personīgā arhīva

Valdis Veinbergs ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes  (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes vieslektors. Viņa ceļš līdz šai profesijai bijis garš – jau 3. kursā strādājis par mērnieka palīgu privātā uzņēmumā, tad viņu uzrunājusi pašvaldība, aicinot darbā par ģeodēzistu. Pēc laika Valdis kļuvis par Jelgavas pilsētas galveno ģeodēzistu, tajā pašā laikā fakultāte uzaicinājusi viņu strādāt par vieslektoru. Sākotnēji vadījis laboratorijas darbus pieredzējušu pasniedzēju uzraudzībā, taču vēlāk iestājies maģistratūrā, lai varētu pilntiesīgi pildīt lektora pienākumus.

Valdis skaidro, ka pamatstudiju programmā iespējams apgūt ne tikai mērniecību un būvniecības pamatus, bet arī robežu un būvju kadastrālo uzmērīšanu. Fakultātē ir 3D printeris, ar kura palīdzību iespējams izveidot modeļus pēc mērījumiem. Lai iegūtu mērnieka sertifikātu, kas nepieciešams katram mūsdienu mērniekam, pietiek ar pamatstudiju programmas apguvi, maģistratūrā šo profesiju apgūst mazliet augstākā līmenī.

Vieslektors atklāj, ka mērnieka darbs nav no vieglajiem, jo laikapstākļi ir neparedzami, taču uzsver šīs profesijas pozitīvo pusi:
 

Noteikti aizraujoši ir tas, ka mērniekam nav visu laiku jābūt vienā vietā - mērnieks šodien var būt Ventspilī, rītdien Daugavpilī, tad Rīgā. Viņš nonāk kontaktā ar apvidus cilvēkiem, un katrā apvidū cilvēki ir atšķirīgi – krājas pieredze, veidojas kaut kāds priekšstats par Latviju kopumā. Man šķiet, ka tā ir lieliska iespēja apceļot Latviju, turklāt mērnieki ceļo ne tikai pa Latviju.”

LLU Vides un būvzinātņu fakultāte piedāvā arī prakses iespējas:
Mēs nopietni pieejam pie tā, lai students savas teorētiskās zināšanas izmantotu arī praktiski, pakāpeniski ievedot jauno studentu šajā profesijā. Sākumā viņam optisko instrumentu apgūšana un pareiza mērījumu veikšana šķiet nesaprotama un garlaicīga, taču neviens no tiem, kuri ir firmu vadītāji vai tie, kuri ir strādājuši, nekad nav teikuši, ka fakultātē māca kaut ko par daudz. Tieši otrādi – parasti izskan pārmetumi, ka studenti tiek izlaisti ārā par ātru,” atzīst mācībspēks.

Taču mērnieka profesija ir ļoti radošs process – tā nav tikai vienkārša uzmērīšana, zīmēšana vai kontrolēšana, bet tas ir arī darbs ar nepārtraukti attīstošām tehnoloģijām, iespēja apgūt jaunas datorprogrammas, kaut ko kombinēt. Par motivāciju studēt tieši šajā studiju programmā Valdis atklāj:

Šī profesija ir nodrošināta ar darbu uzreiz pēc studijām vai pat studiju laikā, jo pārsvarā 3. un 4. kursa studenti jau strādā. Kaut cik spējīgi studenti "tiek izķerti" vienā momentā, fakultātē vienmēr ir izlikti darba piedāvājumi mērniekiem. Bez tam, ja students ir ieguvis zemes ierīcības inženiera kvalifikāciju, viņam ir iespēja uzkrāt divu gadu darba pieredzi sertificēta mērnieka uzraudzībā un tad  kārtot sertifikātus zemes kadastrālajā uzmērīšanā, zemes ierīcības darbos un ģeodēziskajos darbos un organizēt pašam savu uzņēmumu. Turklāt mērniecības profesija ir diezgan ienesīgs darbs.”  

Pievienots 05/07/2021